En cykelbana utanför Karlstad CCC i solnedgång

Mat & Dryck

Karlstad CCC matfilosofi

Allt sedan starten av Karlstad CCC har vår målbild varit att måltiden ska vara en självklar del av upplevelsen. Genom både höga gastronomiska ambitioner och djup målgruppskännedom strävar vi efter att skapa smakupplevelser som går i samklang med varje evenemangs syfte.

I vår kärnverksamhet pendlar vi ständigt mellan olika måltidsformer, har stor variation i antalet gäster och ställer höga krav på oss själva när det gäller alla former av hållbarhet. Detta hindrar oss inte från att ha ett mycket gott renommé kring vårt kök, där nästan 100 % av gästutvärderingarna nämner maten som en överraskande guldkant – de flesta förväntar sig enklare måltider i ett stort kongresshus.

Några gånger per år tillåter vi oss att ta ut svängarna rejält med egna upplevelsemåltider, såsom Winemakers Dinner eller andra festliga arrangemang, exempelvis Akademisk högtid. Sammantaget har detta sedan starten 2011 gett oss ett kök som, med varsamhet om råvaror, ekonomisk förståelse och en god teamkänsla, skapat en måltidsprodukt som i många avseenden saknar motstycke.

I största möjliga mån lagar vi all vår mat från grunden. Utöver detta har vi ett eget bageri där vi bakar det mesta av vårt bröd, bullar och pizzadeg. Vi har även ett eget patisserie där vi tillverkar egengjorda praliner och desserter. Vår restaurang, precis som anläggningen, är Svanenmärkt, vilket vi är mycket stolta över eftersom hållbarhet är viktigt för oss. Vi arbetar säsongsbetonat med närodlade råvaror i den mån möjlighet ges. Det kan dock ibland vara svårt att hitta alla råvaror i Värmland, men vi anser att hela Sverige är nära. Med det sagt kan vi skapa smaker från hela världen.

Våra lunch- och middagsmenyer skapas efter säsong och tillgänglighet av råvaror för att minska vårt klimatavtryck. Vi sätter därför er middagsmeny cirka 6 månader innan genomförandet och lunchmenyer cirka 1 månad innan för att säkerställa att allt är i sin ordning. Menyerna är under ständig kreativ utveckling, så hör gärna av er om ni har önskemål eller förslag – eller så låter ni lunchen bli en överraskning. Vi skräddarsyr gärna middagsmenyer baserat på tema, trycker er logotyp på bakelser/tårtor eller justerar serveringssättet utifrån era behov.

Matsvinn

Matsvinn står för cirka 8-10 % av alla utsläpp av växthusgaser i världen. Därför anser vi att det är en väsentlig del av vårt hållbarhetsarbete att minska vårt matsvinn. Vi har grupperat vårt svinn i fyra kategorier: kökssvinn, serveringssvinn, tallrikssvinn och specialkostsvinn. Du kan läsa mer om hur vi arbetar med dessa kategorier i Matsvinn på Karlstad CCC.

Servering

Ett annat led i att minska vårt svinn och styra animalisk fördelning på tallriken är att vi inte erbjuder buffé. I stället har vi tallriksservering.

Med stolthet kan vi berätta följande

  • Karlstad CCC är buräggsfria. Alla ägg vi serverar kommer uteslutande från frigående höns, även när vi använder ägg som ingrediens.
  • Vi erbjuder alltid vegetariska alternativ på våra menyer och vi strävar efter att minska andelen animaliskt protein på våra menyer.
  • Vi jobbar med miljömärkta råvaror så som MSC, Krav och Eko.
  • Vi kan erbjuda te och bryggkaffe som är dubbelcertifierad.
  • Vi strävar efter att så långt det är möjligt välja råvaror efter säsong.
  • 10% utav det totala inköpet är ekologiskt.
  • Att handla närproducerat hjälper både natur och lokala entreprenörer, därför strävar vi efter att komplettera vårt utbud inom både mat och dryck med detta. Med närproducerat menas att det ska komma från en area inom 300km.
  • Vi köper aldrig in utrotningshotad fisk.
  • All frityrolja är fri från palmolja.
KCCC kockar lagar mat
Tre tallrikar med mat serveras
En glad bartender
En kock grillar
En glad servitris
Två glada kockar på KCCC
Kött och potatispuré
Kockar som lägger upp mat