I vår kärnverksamhet pendlar vi ständigt mellan olika måltidsformer, har stor variation i antalet gäster och ställer höga krav på oss själva när det gäller alla former av hållbarhet. Detta hindrar oss inte från att ha ett mycket gott renommé kring vårt kök, där nästan 100 % av gästutvärderingarna nämner maten som en överraskande guldkant – de flesta förväntar sig enklare måltider i ett stort kongresshus.
Några gånger per år tillåter vi oss att ta ut svängarna rejält med egna upplevelsemåltider, såsom Winemakers Dinner eller andra festliga arrangemang, exempelvis Akademisk högtid. Sammantaget har detta sedan starten 2011 gett oss ett kök som, med varsamhet om råvaror, ekonomisk förståelse och en god teamkänsla, skapat en måltidsprodukt som i många avseenden saknar motstycke.
I största möjliga mån lagar vi all vår mat från grunden. Utöver detta har vi ett eget bageri där vi bakar det mesta av vårt bröd, bullar och pizzadeg. Vi har även ett eget patisserie där vi tillverkar egengjorda praliner och desserter. Vår restaurang, precis som anläggningen, är Svanenmärkt, vilket vi är mycket stolta över eftersom hållbarhet är viktigt för oss. Vi arbetar säsongsbetonat med närodlade råvaror i den mån möjlighet ges. Det kan dock ibland vara svårt att hitta alla råvaror i Värmland, men vi anser att hela Sverige är nära. Med det sagt kan vi skapa smaker från hela världen.
Våra lunch- och middagsmenyer skapas efter säsong och tillgänglighet av råvaror för att minska vårt klimatavtryck. Vi sätter därför er middagsmeny cirka 6 månader innan genomförandet och lunchmenyer cirka 1 månad innan för att säkerställa att allt är i sin ordning. Menyerna är under ständig kreativ utveckling, så hör gärna av er om ni har önskemål eller förslag – eller så låter ni lunchen bli en överraskning. Vi skräddarsyr gärna middagsmenyer baserat på tema, trycker er logotyp på bakelser/tårtor eller justerar serveringssättet utifrån era behov.
Matsvinn
Matsvinn står för cirka 8-10 % av alla utsläpp av växthusgaser i världen. Därför anser vi att det är en väsentlig del av vårt hållbarhetsarbete att minska vårt matsvinn. Vi har grupperat vårt svinn i fyra kategorier: kökssvinn, serveringssvinn, tallrikssvinn och specialkostsvinn. Du kan läsa mer om hur vi arbetar med dessa kategorier i Matsvinn på Karlstad CCC.
Servering
Ett annat led i att minska vårt svinn och styra animalisk fördelning på tallriken är att vi inte erbjuder buffé. I stället har vi tallriksservering.